نهادها
نهادهای مسئول و موسسات فعال در حیطه معلولیت

رویکرد اجتماعی سمن ها در مواجهه با معلولیت، چگونه رویکردی است؟
این رویکرد، معلولیت را به مثابه پدیدهای اجتماعی درک میکند. هم از این جهت که برای مواجه با آن نیاز به اقداماتی اجتماعی است و هم از این جهت که معلولیت بیش از آن که مسالهای درباره توانایی باشد، مربوط به برساختهای اجتماعی و تخاصم محیط و مناسبات، با ویژگیها و نیازهای افراد دارای معلولیت است.

رویکرد غیراجتماعی سمن ها در مواجهه با معلولیت چگونه رویکردی است؟
رویکردهای متفاوتی در میان سازمانهای غیردولتی و مردمنهاد، نسبت به معلولیت وجود دارد. دو رویکرد غالب غیر اجتماعی که شامل رویکرد پزشکی و رویکرد مذهبی واخلاقی ست، هر دو نگرشی فردی و به دور از ارزشمندی برای افراد دارای معلولیت قائلند...

موسسات و انجمن های غیردولتی مجری توانبخشی مبتنی بر جامعه(CBR)
موسسات و انجمن های غیردولتی مجری توانبخشی مبتنی بر جامعه(CBR)از سال 1387 بر اساس اصل 44 قانون اساسی مبنی بر واگذاری خدمات دولتی به بخش خصوصی، سازمان بهزیستی آغاز به واگذاری طرح توانبخشی مبتنی بر جامعه(CBR)به انجمنها و موسسات غیردولتی نمود و تا سال 1396، در حدود 75 درصد از شهرها و روستاهای کشور به بخش خصوصی واگذار شد. برنامه توانبخشی مبتنی بر جامعه، بر 5 مولفه تمرکز دارد: سلامت: از جمله ...

زمینه ها و فعالیت های سازمان های مردم نهاد
شکلگیری فعالیتهای مدنی و سازمانهای مردمنهاد در حوزه معلولیت حاصل چند عامل بوده است.در مواردی افرادی که به فعالیتهای آموزشی یا انساندوستانه علاقه داشتند یا با اقدامات حمایتی مدرن در غرب آشنا شدند، در مواجه با مساله معلولیت، اقدام به تاسیس نهادهایی مدنی کردند. در ادامه می توانید با فعالیتهای عمده این سازمانهای جامعه مدنی حوزه معلولان آشنا شوید.

مجتمعهای خدمات بهزیستی
به مراکزی اطلاق میشود که مجموعهای از خدمات بهزیستی را به منظور رفع نیازمندیهای جامعه هدف سازمان، در شهر یا روستا ارائه میدهند.

مراکز جامع خدمات توانبخشی
مراکز جامع خدمات توانبخشی به مراکزی اطلاق میشود که در آنها با تلفیقی فعالیتهایی اعم از توانبخشی و مراقبتی شبانهروزی، توانبخشی و آموزشی روزانه و حرفهآموزی به گروه هدف ارائه می شود.

مراکز توانبخشی مبتنی بر خانواده(مراقبت در منزل)
این مراکز که با اخذ مجوز از بهزیستی تاسیس شده اند، خدمات توانبخشی و مراقبتی را در منزل ارائه می دهند.این خدمات، توسط مراقبین آموزشدیده و زیر نظر کارشناس تخصصی علوم مراقبت و توانبخشی و با مشارکت اعضای خانواده به افراد دارای معلولیت ارائه می شود.

مراکز روزانه آموزشی و توانبخشی
به مراکزی گفته می شود که در ساعاتی از روز خدمات توانبخشی (آموزشی، پزشکی، اجتماعی و حرفهای) را به افراد دارای معلولیت، سالمند، بیمار روانی مزمن و افراد دارای اختلالات طیف اتیسم واجد شرایط ارائه مینمایند.در ادمه می توانید با انواع مراکز روزانه و خدمات و چالش هایشان آشنا شوید.

مراکز توانبخشی و نگهداری شبانهروزی
این مراکز با کسب مجوز از سازمان بهزیستی ،به طور شبانهروزی به معلولان، سالمندان، بیماران روانی مزمن و افراد دارای اختلالات طیفاتیسم واجد شرايط خدمات پزشکی و پرستاری مراقبتی، توانپزشکی، توانبخشی اجتماعی، توانبخشی حرفهای ، توانبخشی آموزشی ارائه می دهند. در ادامه می توانید با انواع مراکز شبانه روزی و خدمات و چالش هایشان آشنا شوید.

مراکز مشاوره ژنتیک
مراکز مشاوره ژنتیک در پیشگیری از معلولیت ها، مسئولیت و نقش بسزایی دارند. با این وجود، چالش های زیادی در این زمینه وجود دارد که در ادامه می آید.

شهرداری
به موجب قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت، شهرداریها موظفند در حوزه مناسبسازی، دسترسپذیری و تردد و تحرک و نیز فرهنگسازی و ارتقا آگاهیهای عمومی مکلف خدماتی ارایه دهند که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد.

سازمان بهزیستی کشور
از مسئولیت های سازمان بهزیستی، می توان به پیشگیری از معلولیت، گسترش خدمات توان بخشی و همچنین فراهم نمودن شرایط برای مشارکت اجتماعی معلولان در فضای اجتماع اشاره کرد.در ادامه با دستاوردها و چالش های سازمان بهزیستی در این زمینه آشنا می شوید.

وزارت بهداشت و درمان و آموزش
برنامههای مرتبط با سلامت کودکان را میتوان در چند دوره یعنی، پیش از تولد(در دوران جنینی)، دوران اولیه کودکی(0 تا 59 ماه) و پس از آن تقسیمبندی کرد و علاوه بر کودکان، سیاستها و برنامههای مرتبط با سن ازدواج و بارداری که مرتبط با مادران است را هم در همین حیطه مد نظر قرار داد. در ادامه چکیده ای از دستاوردها و چالش های وزارت بهداشت و درمان در ارتباط با کودکان دارای معلولیت و نیازهای ویژه را در زیر مرور می کنیم.

وزارت آموزش و پرورش
یکی از اصلیترین برنامه های مرتبط با آموزش و پرورش کودکان که ایران طی سالهای(1393-1379) نسبت به اجرای آن متعهد بوده، برنامه «آموزش برای همه»مصوب اجلاس بینالمللی داکار است. در اینجا چکیده ای از دستاوردها و چالشهای وزارت آموزش و پرورش درآموزش کودکان دارای معلولیت/ نیازهای ویژه را مطرح می کنیم.
